2015. február 25., szerda

Digitális bennszülöttek - digitális szakadék


Üdvözlök minden kedves érdeklődőt, látogatót, felhasználót!

Blogom bejegyzései MA tanulmányaim utolsó félévébe érkeztek.

Igyekszem ismét érdekes és aktuális cikkekkel, saját meglátásokkal tarkítani soraimat a közösségi háló és olvasás témakört „körbejárva”.

Mai bejegyzésem címe: „Digitális bennszülöttek – digitális szakadék”.


  



Szinte már közhelynek számít, hogy a mai generáció digitális technológiával a vérében születik, de mégis új, szerteágazó kutatásra és elemzésre számot tartó feladat.
Jelenleg 6 éves unokahúgomnak meg sem kellett tanítani, hogyan használja az okostelefont. Elleste. Egyszerűen a vérében van a digitális technológia. Ez előnyös, hiszen a modern technológia rengeteg kaput nyit meg a gyerekek előtt, a tanulás előtt. Mire fiatal felnőttek lesznek, már olyan információtechnológiai képességekkel fognak rendelkezni, amelyekre az előző generáció tagjai csak akkor jutottak hozzá, ha több éven keresztül tanulták. Hátrányos, mert ha sok időt töltenek a neten, háttérbe szorul az olvasás, ami minden kultúra alapja és a pontos források meghatározója. Veszélyes, mert ki vannak téve az internetes bűnözésnek. Ezért a szülők és a pedagógusok feladata ma már egyre inkább az, hogy megmutassák azokat az irányokat, módszereket, amik segítenek elérni a fiatalok céljait.

Azonban a digitális technika területe az egyik legszerteágazóbb tudományos terület, ahol nem érthetünk mindenhez.

A Metropol c. újság 2014. december 2. keddi számából az 1-3. oldalakról az alábbi kivonatokat idézem:

„Előnyben a diákok

Digitális szakadék. A gyerekek jó része „digitális bennszülött”, miközben a legtöbb tanár és iskola régi módszerekkel tanít.
Pedagógusok. Sokan saját pénzből igyekeznek alkalmazkodni.
Példa. Romániában minden harmadikos tabletet kap.

Leszakad az iskola a digitális mindennapoktól. A legtöbb iskolában elavult eszközöket használnak. A közbeszerzéseknél sok esetben először az árcédulát nézik, aztán azt, hogy mit vesznek.
Az internet nemcsak egyszerű médium, hanem alkotó felület visszajelzésekkel, megosztásokkal.

Lemaradtunk a régióban.”


Felhasznált források:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése