2015. április 19., vasárnap

A számítógép végleg kiszorítja a kézírást












        VS.







Részletek a Metropol újság 2014. szept. 17-én (szerda) megjelent számából, a 10-11. oldalon olvasható cikkből, mely A számítógép végleg kiszorítja a kézírást címmel jelent meg:

Írásbeliség. A többség egyre kevesebbet ír kézzel, és romlik az írás külalakja is.
Számítógép. Nő az igény a gyorsaságra: a technika számtalan „kézi” funkció átvételével könnyíti meg az életünket.
Kutatás. A kézzel írás bekapcsolja az idegpályákat, és javítja a tanulási folyamatokat.
Retró. Újra divattá válik a kézírás: egy papírra írt levél személyesebb, és törődést fejez ki.

A kézírás nemcsak kommunikációs csatorna, a gondolkodás és a kultúra egyik fajtája is. Talán észre sem vettük, hogy egyre kevesebbet veszünk a kezünkbe tollat vagy ceruzát, mert a gépbe írunk. Számítógépbe, laptopba, sőt, egyre inkább okostelefonba vagy tabletbe.
Manapság már e technikai eszközök segítségével üzenünk, kommunikálunk, jegyzetelünk, és a legegyszerűbb dolgokhoz is számítógépes, internetes alkalmazásokat használunk.

A kézírás a kultúra hordozója

Számos kutatás bizonyítja, hogy a kézírás több, mint egy „egyszerű” kommunikációs csatorna. Az agynak több központja is akkor aktiválódik, amikor megtanulunk betűket olvasni és kézzel írni. A kézzel írás megerősíti a tanulási folyamatot – ez azonban, ha csak géppel, gépbe írunk, elmaradhat. Szoros kapcsolat van a kézírás és az olvasás között, melyben fontos szerepet játszik az agy szenzomotoros része. A számítógépen írtakat pedig sokkal könnyebben elfelejtjük. Oka, hogy a kézírás többszörösen rögzül az agyunknak a memóriáért felelős részében.

A kézírás elhagyása nem csak lassítja, de visszafogja, sőt akadályozza is a szellemi és kulturális fejlődést. Tulajdonképpen egy létfontosságú kulcs, mellyel könnyebben tanulunk, jobban fejlődünk, de általa gazdagodik a memóriánk és a kreativitásunk is.

Az írásbeliség nélkül csökkennek bizonyos motoros készségek, finom működések, melyek a gondolkodás formáján is változtathatnak előbb-utóbb. A bal agyféltekét, tipikusan lineáris gondolkodást felválthatja a képi, mely szimultán egyidejűségben látja a világot.
A fiatalok kézírásának olvashatósága rendkívül sokat romlott, és az általános iskolás kor után fokozatosan csökken a kézírási gyakorlat. A helyesírás is gyengébb, különösen a mondatszerkesztés és –tagolás, illetve az úgynevezett intellektuális, jelentésárnyaló írásjelek használata is kevés vagy helytelen.

A mozgás, a mimika, a gesztikuláció és a beszédstílus mellett az írásunk is saját magunkról közvetít információkat mások felé.
Habár a kéz mozgatja a tollat, mégis csak egy kivitelező, valójában az agyunk minden mozgásunk irányító rendszere, így írásainkban visszatükröződnek aktuális gondolataink, érzelmeink, de akár a fizikai állapotunk is.”

Igen, ez is egy nagy veszélye annak, ha állandóan csak a számítógépet használjuk mindenre.
Ismét a helyes időbeosztásra hívnám fel a figyelmet, mert ahogy a cikkben is utalás történik rá, könnyen „érzelem nélküli gépekké” válhatunk.  


Felhasznált források:


2. kép forrása: http://hallovilag.hu/kreativ/kreativ-iras-hogyan-szerezz-vele-vevoket/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése